Stem eğitmeni nasıl olunur ?

Feki

Global Mod
Global Mod
STEM Eğitmeni Olmak: Ciddi Bir İş, Eğlenceli Bir Yolculuk!

Herkesin “STEM eğitmeni” deyince aklına ne geliyor? Büyük ihtimalle bir laboratuvar önünde akıl almaz deneyler yapan, süper kahraman gibi bir öğretmen figürü. Evet, belki biraz abarttım ama öyle bir izlenim de yaratabilir! STEM, yani Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarının birleşiminden doğan bu terim, aslında her birine ayrı ayrı hayranlık duyduğumuz alanları kapsıyor. Ama unutmayın, her şey göründüğü kadar basit değil. STEM eğitmeni olmak, sadece bir konuya derinlemesine hakim olmakla bitmiyor, aynı zamanda insanları bu alanlara çekmek için de bir sanat gerektiriyor. Peki, bu eğitmeni kimler olabiliyor ve nasıl olunur? Gelin, bu süreci biraz eğlenceli ama sağlam adımlarla keşfedelim!

Bir STEM Eğitmeni Olmak İçin Hangi Yeteneklere Sahip Olmak Gerekir?

İlk başta “Eğitmen olmak için bir mühendis mi olmak gerek?” sorusuyla karşılaşabilirsiniz. Aslında evet, bir mühendis olmak (özellikle elektronik veya yazılım) STEM eğitmeni için işin bir parçası olabilir. Ancak, bu işin sadece teknik bilgiyle sınırlı olmadığını unutmamalısınız. STEM eğitmeni olmanın bir diğer önemli yanı da öğretme yeteneğinizdir.

Evet, bazılarımız doğuştan öğretme kabiliyetiyle dünyaya gelir, diğerleri ise öğrenerek bu yeteneği geliştirir. Kendinizi bir öğretmen olarak görmek istemeniz gerek. Sadece kendi alanınızda derinlemesine bilgi sahibi olmanız yetmez, bunu başkalarına aktarabilmek için ilham verici ve motive edici olmanız da gerekir. Bu nedenle, öğretme ve insanlarla empati kurma becerisi büyük önem taşır. Yani ne kadar bilimsel ve mantıklı olsanız da, bir öğrencinin "Bunu niye öğreniyorum?" sorusunu anlamlı bir şekilde yanıtlayabilmeniz gerekir.

Eğitimde Kadın ve Erkek Perspektifleri: Klişelerden Uzaklaşıyoruz!

“Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı olduğunu” hep duymuşsunuzdur. İşin gerçeği, bu sadece bir klişe ve STEM dünyasında ne kadın ne de erkek sadece tek bir yaklaşımla sınırlı kalmıyor. Ancak, cinsiyetin eğitmenlik tarzını etkileyebileceği bir gerçek. Mesela, erkek STEM eğitmenleri genellikle çözüm odaklı yaklaşarak doğrudan ve stratejik bir öğretim tarzı benimseyebilirler. Bir öğrenciyi problemleri analiz edip çözmeye teşvik ederken, onlara sıkça “Çözüm bulmalısın!” mesajı verirler. Kadın eğitmenler ise bazen daha empatik ve ilişki odaklı olabiliyor, öğrenciyle güçlü bir bağ kurarak onların duygusal ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyorlar. Yine de bu, her kadının ya da her erkeğin aynı şekilde öğretme biçimini benimsediği anlamına gelmez. STEM eğitmenleri farklı bakış açıları, kişilikler ve metotlarla kendi tarzlarını yaratabilirler.

Örnek vermek gerekirse: Ali, her konuda mükemmel bir çözüm önerisi sunmaya bayılır. Sınıfta yaptığı her deneyi 10 dakikada çözüme kavuşturur ve “Siz de bunu çözebilirsiniz” der. Ayşe ise, öğrencinin zorlandığı her adımda "Neden burası karışık?" diyerek, birlikte çözüm üretmeye odaklanır. İkisi de başarılı STEM eğitmenleri olabilir, ama yolları farklıdır. Bazen zor olan, hangi yaklaşımın hangi öğrenciye daha uygun olduğudur. Bu noktada önemli olan, her öğrenciyi anlamak ve ona göre öğretim tarzını esnek bir şekilde uyarlamaktır.

STEM Eğitmeni Olmanın Yolculuğu: Ne Beklemelisin?

Her şeyden önce, STEM eğitmeni olmak büyük bir sabır gerektirir. Bu sadece ders anlatmak değil, aynı zamanda insanları bilim ve teknoloji dünyasına çekmeyi başarmaktır. Bu yolculuk, denemek, hata yapmak ve bu hatalardan ders çıkarmaktan ibarettir. Bir STEM eğitmeni, her zaman mükemmel olmak zorunda değildir. Önemli olan, öğretim sürecinde öğrenciyle birlikte bir yolculuğa çıkabilmektir.

Yolculuğa başlarken “Ama ben öğretmen olamam” gibi kaygılarınız olabilir. Ancak, STEM eğitmeni olmak sadece öğretme süreci değil, aynı zamanda öğretmek için bir tutkudur. Bilimin büyüsü ve heyecanı, genellikle öğrencileri etkiler. Unutmayın, öğrenciler bazen bir konuya sadece eğitmenin ilgisi ve tutkusu sayesinde bağlanırlar. Yani, bir konuya ne kadar derinlemesine hakim olduğunuzdan çok, öğrencinin o konuya olan ilgisini nasıl ateşleyeceğiniz önemlidir.

Kariyer Döneminde STEM Eğitmeni Olmak: Başlangıç Noktası

STEM eğitmeni olarak kariyerinize başlamak için önce hangi alanlarda eğitim almak istediğinizi belirlemelisiniz. Eğer teknoloji veya mühendislik alanında derinlemesine bilgi edinmek istiyorsanız, üniversitelerin mühendislik, bilgisayar bilimi veya fizik gibi bölümlerine odaklanabilirsiniz. Ancak, STEM eğitmeni olmak için sadece bu alanlarda eğitim almanız gerekmiyor. Eğitim alanındaki sertifikalar, pedagojik formasyon ve çocuk gelişimi gibi konularda da kendinizi geliştirebilirsiniz. Öğrencilerinizi tanımanın ve onların ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceğinizin farkında olmanız çok önemli.

Bir STEM eğitmeni olarak en büyük silahınız, öğrettiğiniz bilgilere olan tutkunuzdur. Öğrencilerin gözlerinde o heyecanı görmek, her şeyden daha değerlidir.

Sonuç: STEM Eğitmeni Olmak Bir Yaşam Tarzı Mıdır?

Evet, STEM eğitmeni olmak aslında bir yaşam tarzıdır. Bilimsel merak, öğrenmeye olan tutku ve insanlara ilham verme isteğiyle şekillenir. Eğitmen olmak, insanlara yalnızca bilgiler aktarmak değil, aynı zamanda onları bu bilgilerin arkasındaki heyecana inandırmaktır. Farklı bakış açıları ve yöntemlerle öğretmek, her bir öğrenciyi farklı şekilde anlama ve onlara uygun yollarla bilgi aktarımı yapma becerisi gerektirir.

O zaman, “STEM eğitmeni olmak istiyorum” diyen kişiye tavsiyem şudur: Sabırlı ol, cesur ol, her zaman öğrenciye ilham vermeye çalış ve asla bilmediğin bir şeyin olmadığını unutma. Zira bilim, sonsuz bir keşif alanıdır ve her bir öğrenci seni keşfetmeye teşvik eder.